Top posts

  • Drożdżowe precle w wersji na słono i na słodko

    09 March 2011 ( #Ciasteczka )

    1 1/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżka + 1/4 łyżeczki drożdży suchych (25 g świeżych, sprasowanych) 2 łyżeczki oleju 3 3/4 szklanki makipszennej 3/4 szklanki + 2 łyżki cukru pudru 1 1/2 łyżeczki soli 4 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki sody olej do natłuszczenia...

  • Chlebek pita z okarą

    09 March 2011 ( #Kuchnie świata- Indie )

    Na 10 - 12 chlebków pita: 2 szklanki ciepłej wody 1 łyżka drożdży suchych / 20 g świeżych, sprasowanych 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1/2 szklanki ciepłej wilgotnej okary (lub zmiksowane tofu) 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 4 - 5 szklanek mąki pszennej...

  • Strączkowe

    02 March 2010 ( #WARTOŚCI ODŻYWCZE )

    Fasola, groch, groszek stanowią źródło łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Chronią przed zaparciami - błonnik - szczególnie w czarnej fasoli. Wspomaga odchudzanie. Zapobiegają nowotworom jelit. Obniżają zły cholesterol. Biotyna przyspiesza...

  • Faworki, chruściki

    09 March 2011 ( #Kuchnie świata- Polska )

    szklanka gazowanej wody mineralnej, 450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru kryształu, 1-2 łyżki cukru pudru do posypania, olej do smażenia Przygotowanie: 1) z wody, mąki, cukru kryształu zagnieść gładkie ciasto, cienko rozwałkować, 2) nożem pokroić w długie...

  • Hummus z okary sojowej

    09 March 2011 ( #Dip - pasta - hummus - sos )

    W blenderze zrobić puree z: 1 szklanka wilgotej okary 450 g gotowanej ciecierzycy (pozostawić jakieś 200 g wody) 3 łyżki soku z 1 cytryny 3 łyżki tahini 2 ząbki, zmiażdżone 1 łyżeczka oleju 1/8 łyżeczki soli dodatki na wierzch: papryka w proszku extra-virgin...

  • Puszyste ciasto z jabłkami

    08 March 2011 ( #Ciasto )

    Nastawić piekarnik na 220°C. Wymieszać w dużej misce: 1/4 szklanki mąki penoziarnistej 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczk soli W mniejszej misce: 2 "jajka" 1/2 szklanki wilgotnej okary 2/3 szklanki mleka roślinnego 1 kropla aromatu...

  • Duszone pieczarki

    09 March 2011 ( #Warzywa samodzielnie )

    1 kg pokrojonych w paseczki pieczarek świeżo tarta gałka muszkatołowa do smaku, 1/2 szkl. zimnej wody, sól morska 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 szklanki wrzątku, 1/2 łyżeczki tymianku. Umyć pieczarki, pokrcioić i wrzuć na patelnię. Dodać gałkę, zimną wodę...

  • Makaron z sojowej okary

    08 March 2011 ( #Makaron - noodle )

    W dużej misc wymieszać: 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki pszennej durum, semoliny 1/2 łyżeczki soli W małej misce połączyć: 2 łyżki oleju 1 szklanka wilgotnej okary (czyli tego, co pozostało po odciśnięciu mleka z ziarna sojowego) 2 łyżki...

  • Tarka dal z pikantną ciecierzycą i pomidorami

    16 March 2011 ( #Kuchnie świata- Indie )

    250 g łuskanej ciecierzycy, dokładnie wypłukanej 1 litr wody 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżeczki nasion kminu 1 mała cebula, posiekana 2 zielone papryczki chilli, ponakłuwane widelcem 2 cm korzenia imbiru, obrane i pokrojone w cienkie paski 3 ząbki czosnku,...

  • Jarzynowe paczuszki z sosem orzechowym

    16 March 2011 ( #Kuchnie świata- Japonia )

    3 marchewki ćwierć dużego selera pęczek szczypiorku 1 kalarepa lub 4 krążki papieru ryżowego pół mango sos orzechowy: 1/2 orzechów ziemnych 1 łyżeczka wody do zmiksowania szczypta soli Marchewka, seler, mango w słupki. Kalarepa może posłużyć za papier...

  • Mleko z jęczmienia

    25 March 2011 ( #Mleko - jogurt )

    Na 2 szklanki: 1/2 szklanki jęczmienia 2 łyżeczki cukru (do smaku) 2 szklanki wody przyprawy: wanilia / gałka / cynamon W blenderze, młynku do zboża zmielić jęczmień na proszek / mąkę. Połączyć z pozostałymi składnikami i miksować jakieś 2 minuty. Przecedzić...

  • Chapatti - hinduskie pieczywo

    14 April 2011 ( #Kuchnie świata- Indie )

    100g mąki pszennej razowej 20g mąki pszennej białej 1/2 łyżeczki soli wody W misce wymieszać mąki i sól i dodawać wodę, aby otrzymać pastę . Wyrabiać ciasto dłońmi . Ciasto nie powinno być zbyt twarde . Podzielić ciasto na małe kulki. Rozwałkować każdą...

  • Menu zimowe 3 - chińskie

    11 March 2011 ( #Menu veg - jadłospis )

    Śniadanie Zupa z wywaru z jarzyn makaron ryżowy Obiad Warzywa smażone po chińsku: 2 łyżki oleju 2 łyżki migdałów, słupki po 300 g: fasolki zielonej brokułów kalafiora 1 łodyga selera / 2 łyżki korzenia 1/2 szklanki pieczarek 1 łyżka sosu sojowego Na oleju...

  • Ryż smażony z groszkiem, papryką i naleśnikiem

    11 March 2011 ( #Ryż )

    Na 2 porcje: 2 garście surowego ryżu 5 łyżek świeżego groszku zielonego (można ugotować mrożony) 1/3 strąka papryki, paski resztki naleśnika, paski Na patelnię z olejem wsypać ryż i smażyć, aż stanie sie przezroczysty i pokryje tłuszczem (2-3 minuty)....

  • Gomasio - japońska sól sezamowa

    15 March 2011 ( #Zioła - przyprawy )

    Gomasio to mieszanka przypraw, pochodząca z Japonii, którą doprawia się między innymi potrawy z ryżu, sałatki lub zupy. Doskonale też pasuje jako dodatek do surowych warzyw lub do kanapek. Gomasio przygotowuje się z ziaren sezamu, ale można je zastąpić...

  • Kasza manna z owocami / czekoladą / bananem

    11 March 2011 ( #Dziecko weganina )

    - 0,5 litra mleka sojowego - 4-5 łyżek kaszy manny opcje do wyboru: - 2 kostki dobrej jakości gorzkiej czekolady - 1 banan - wiśnie (lub inne owoce) z sokiem PRZEPIS: Kaszę gotujemy jak budyń. To znaczy większą część mleka gotujemy, w małej części na...

  • Tahini

    11 March 2011 ( #Dip - pasta - hummus - sos )

    1 filiżanku sezamu 1/4 filiżanki oleju roślinnego Na suchej patelni uprażyć sezam, aż będzie złoty - ale nie brązowy. Pozwolić mu ostygnąć. Dodać oleju i zmiksować blenderem na gładką masę. Tahini możesz zamknąć w słoiczku i przechowywać w lodówce - przyda...

  • Pigwa w syropie cukrowym

    15 March 2011 ( #Warzywa samodzielnie )

    Składniki: 1 kg pigwy (jakieś 4 sztuki) 200 g miałkiego cukru 300 ml wody trzy kawałki skórki z cytryny Przygotowanie pigwy: Owoce obierz jak jabłko. Pokrój w kostkę. Przygotowanie syropu: Do rondla wrzuć cukier i kawałki skórki z cytryny, wlej wodę....

  • Lassi

    15 March 2011 ( #Kuchnie świata- Indie )

    Owoc do wyboru: 1 szklanka mango / papai / ananasa / mrożonej brzoskwinii / puree z owoców Płyn do wyboru: 2 2/3 szklanki zimnej wody 2 szklanki zimnej wody + 1 szklanka mrożonego soku z jabłek 3 szklanki nektaru owocowego (namoczyć 1 szklankę suszonych...

  • Pasternak po marokańsku

    15 March 2011 ( #Warzywa samodzielnie )

    Przyprawy 2 łyżki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka mielonych ziaren kolendry 1 łyżka mielonego suszonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków Pasternak 750 g pasternaku / korzenia pietruszki 1 łyżka oliwy 2 łyżki oleju...

  • Zapiekanka z łusek z cukinii i pomidora

    15 March 2011 ( #Warzywa samodzielnie )

    Składniki 8 podłużnych pomidorów, pokrojonych na dwuipółcentymetrowe plastry 2-5 cebul (zależnie od smaku) 3-4 cukinie, ukośnie pokrojone na półcentymetrowe plasterki olej sól, oregano do smaku Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Na średnim...

  • Ciasto z okary z pestkami

    12 April 2011 ( #Ciasto )

    2 szklanki okary 1 szklanka mąki 5 łyżek cukru / fruktozy 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki pestek z dyni 2 łyżki oleju lub miękkiego awokado 1 łyżka proszku do pieczenia / sody / 16 g prasowanych, świeżych drożdży Przygotowanie: W dużej misce połączyć...

  • Tunnbröd

    25 April 2010 ( #Pieczywo: chleb - bułka - podpłomyki )

    Oznacza tyle, co cienki chleb (thin bread) Szwedzka wersja flatbread, czyli chleb przaśny, bez dodatku drożdży. Może być jedwabisty lub chrupiący. Bywają różne odmiany w zależności od rodzaju użytego zboża, zakwasu i rozwałkowania. Jest kombinacją zbóż:...

  • Garam masala

    16 March 2011 ( #Zioła - przyprawy )

    4 suszone liście laurowe 7 strączków czarnego kardamonu, tylko nasiona 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżeczki nasion kminu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 5 goździków Przygotowanie: Zemleć wszystkie składniki w młynku do przypraw albo utrzeć w moździerzu....

  • Mleczna bułeczka na słodko

    16 March 2011 ( #Mleko - jogurt )

    4 szklanki czerstwego chleba lub bułki, kostki 3 szklanki mleka roślinnego 3/4 szklanki cukru (wg uznania) 1 łyżeczka cynamonu w proszku 1 szklanka namoczonych rodzynków 1/2 szklanki migdałów lub orzechów (wg uznania) Przygotowanie: Nastawić piekarnik...

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 20 30 > >>