Drożdżowe precle w wersji na słono i na słodko

Published on by Sufrin

http://3.bp.blogspot.com/_i7O4Ak7H8Q8/TN9R71fi1iI/AAAAAAAABG8/tY7vH0e3voM/s320/5173082297_fd5413387a.jpg

 

 

1 1/4 szklanki ciepłej wody

1 łyżka + 1/4 łyżeczki drożdży suchych (25 g świeżych, sprasowanych) 

 

2 łyżeczki oleju

3 3/4 szklanki makipszennej

3/4 szklanki + 2 łyżki cukru pudru

1 1/2 łyżeczki soli

 

4 szklanki ciepłej wody

1/2 szklanki sody

 

olej do natłuszczenia

sól do precli wytrawnych

 

Przepis można zmodyfikowac w wersję na słodko:

 


1/4 szklanki oleju

 

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki cynamonu

 


 

Rozpuścić drożdże w wodzie i odstawić na  5 minut. Dodać olej.

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, i sól.

W krater na środku mąki wlać drożdze.

Formować kule z ciasta i zagniatać przez 5 minut, aż będzie gładkie.

Przełożyc do natłuszczonej miski, obrócić ciasto, aby pokryło się tłuszczem i przykryć.

Odstawić do wyrośnięcia na godzinę, ma podwoić swoje gabaryty.

Przygotować ciepłą wodę.

Dodać sodę i mieszać do rozpuszczenia.

Nagrzac piekarnik do 200°C.

 

 

Ciasto podzielić na 8 części.

Wywałkować wałek ciasta.

Początkowo będzie twarde.

Teraz należy postepować tak, jak na ilustracji.

Z wałka zrobić literę U.

Skrzyżować ramiona dwukrotnie.

Pętlę zawinąć na końcówki wałka.

Natłuścić blaszkę do pieczenia.



 

 

 

 

Zamoczyć w kąpieli z sody i trzymać do nasączenia ciasta płynem.

Odkładać na blaszkę.

Natłuścić precle.

Posypać w zależności od wersji:

na słodko: cynamonem.

wytrawne: solą.

Piec 4 minuty.

Obrócić blaszkę.

Piec następne 4-5 minut.

 

Wersję na słodko polać olejem i posypać cukrem.

 

 

źródło

Published on Ciasteczka

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post