Menu zimowe 3 - chińskie

Published on by Sufrin

 

Śniadanie

328502981_8a6d7436ac.jpg

Zupa z wywaru z jarzyn

makaron ryżowy

 

Obiad

 

1144799851_33a570b0b7.jpg


Warzywa smażone po chińsku:

2 łyżki oleju

2 łyżki migdałów, słupki

po 300 g:

fasolki zielonej

brokułów

kalafiora

1 łodyga selera / 2 łyżki korzenia

1/2 szklanki pieczarek

1 łyżka sosu sojowego

 

Na oleju zrumienić migdały (na małym ogniu).
Wyjąć i odstawić.
Dodać warzywa i smażyć 10 minut, pod koniec skropić sosem i posypać migdałami.

 

Kolacja

 

2128310714_a8654cdaa3.jpg


Szpinak z czosnkiem i pomarańczą:

2 łyżki oleju
1 łyżka czosnku, drobne plastry
3 łyżki soku z pomarańczy
300 g liści szpinaku / 200 g mrożonego
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
sól

 

Na rozgrzaną patelnię wrzucić czosnek i zrumienić go przez 30 sekund.

Dodać sok z pomarańczy i redukować go przez 30 sekund.

Wrzucić szpinak i skórkę i dusić, aż świeża wersja szpinaku zwiędnie, a mrożona się rozmrozi i nadmiar płynu odparuje.

Posolić.

 

 

źródło i Flickr

Published on Menu veg - jadłospis

Comment on this post