Naleśnik z cukinii

Published on by Sufrin

http://2.bp.blogspot.com/_fYDwgYfI9m0/S5pznVyktyI/AAAAAAAAAmM/D7-NMO3KxVE/s320/Garden+Wrap_Empty.JPG

 

   Nadal jestem pod wrażeniem zielonych naleśników, podpłomyków i pieczywa. Stąd zaczerpnięty ze źródlanych inspiracji pomysł na takowy wypiek. Główną rolę pełni cukinia, ale z łatwością zamienić ją można na kabaczka, dynię, patisona. Zioła użyte do naleśnika też można wymienić na odpowiadające naszemu podniebieniu i zawartości naszego kredensu. Gwiazdka przy produktach oznacza czynności, które są przyjazne witarianom.

 

- 3 szklanki cukinii
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytrusa (cytryna, pomarańcza, limonka)
- 1/2 łyżeczki bazylii (opcja)
- 1/4
łyżeczki oregano (opcja)
- 1/2
łyżeczki soli morskiej
- 1/2
szklanki skiełkowanych, ususzonych i zmielonych na proszek ziaren lnu* lub po prostu mielone siemię lniane
- 1/4
szklanki czerownej papryki, posiekać (opcja)

 

W blenderze zmiksować cukinię z olejem, sokiem z cytrusa, ziołami i solą.

Powstanie gładki krem.

Dodać siemię lniane w proszku i miksować dalej, ale nieco dłużej, aby składniki dobrze się połączyły.


Opcja z dehydratorem.*

Na dwóch tacach przykrytych nieprzywieralną powłoką (np. papier do pieczenia) rozprowadzić 3/4 szklanki masy za pomocą szpatułki, ksztatując okręgi.

Gdy masa będzie jeszcze wilgotna, posypać czerwoną papryką po wierzchu, dognieść szpatułką.

Dehydrować, aż nabierze konsystencji naleśnika.


Opcja z patelnią.

Nagrzać patelnię i smażyć masę naleśnikową z jednej stony.

Następnie posypać czerwoną papryką po wierzchu, dognieść szpatulką..

 


źródło

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post