Overblog Follow this blog
Administration Create my blog
Biszkopt

Biszkopt

175 g mąki pszennej 70 g skrobi 150 g margaryny sojowego (lub innej) 125 g cukru 150 ml mleka sojowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie Roztopić margarynę na małym ogniu, dodać cukier i wymieszać bardzo dobrze. Dodawać mąkę ze skrobią i podlewać...

Read more

Keczup na surowo

Keczup na surowo

1 1/2 szklanki pokrojonych pomidorów 3 łyżki suszonych daktyli 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyzka octu jabłkowego 1/2 szklanki suszonych pomidorów Zmiksować w blenderze wszystkie składniki z wyjątkiem suszonych pomidorów. Dodać je teraz. Masa...

Read more

Woda imbirowa

Woda imbirowa

Zmiksować z woda kawałek świeżego imbiru. Można dolać trochę soku z cytrusa (np. z cytryny, limonki, pomarańczy, grejpfruta). Ostawić na noc i rano odcisnąć przez gazę lub sitko. Można dodać cukru lub wanilii. Flickr

Read more

Mus kakaowy na surowo

Mus kakaowy na surowo

3/4 sszklanki namoczonych na 6-8 godzin suszonych daktyli 2 awokado 1 szklanka mleka roślinnego 1/2 szklanki masła migdałowego 3-4 czubate łyżki kakao w proszku 1/2 szklanki cukru pudru, fruktozy, melasy lub syropu cukrowego Zmiksować w blenderze wszystkie...

Read more

Masło migdałowe na surowo

Masło migdałowe na surowo

2 szklanki migdałów 1. W mikserze zmielić migdały. 2. Powinna powstać sucha, pudrowa masa. Należy zbierać migdały ze ścianek, aby cała mieszanina równo się zmieliła (zajmie to jakieś 10 minut). 3. Teraz będzie można zauważyć , że masa staje sie lepka....

Read more

Kasza gryczana z pieczarkami

Kasza gryczana z pieczarkami

150 g pieczarek, plastry 1 szklanka prażonej kaszy gryczanej 1 mała marchewka, plastry 1 średnia cebula, posiekana sól lub sos sojowy Kaszę wrzucić do 3 szklanek wrzątku i gotować na małym ogniu. Dodać marchewkę, cebulę i pieczarki. Przykryć i dusić do...

Read more

Adżyka - czerwony sos słodko-kwaśny

Adżyka - czerwony sos słodko-kwaśny

2 duże marchewki 5 średnich jabłek 3-4 duże papryki – czerwone lub żółte 10 szklanek pomidorów, ćwiartki 1 szklanka oleju 150 g (2/3 szklanki lub 24 sztuki) dużych ząbków czosnku 150 g (2/3 szklanki lub 14 sztuk) jalapenos (ostrej papryczki / chilli /...

Read more

Botwina z tofu i pieczarkami

Botwina z tofu i pieczarkami

3 łyżki oleju 1 posiekany ząbek czosnku szczypta ostrego chilli 2 posiekane szalotki 2 duże drobno posiekane pieczarki 5 dużych liści botwiny 3/4 szklanki tofu Na patelni rozgrzać na średnim ogniu olej. Wrzucić czosnek i chilli, smażyć, aż czosnek lekko...

Read more

Bibimbap - koreański mix warzywny

Bibimbap - koreański mix warzywny

1/2 szklanki ryżu szpinak cukinia pieczarki tofu sos sojowy marchewka szczypiorek / dymka Nie podaję dokładnych proporcji, a jedynie ogólne wskazówki rządzące tym daniem. Można wymieniać dowolnie składniki. Użyć na przykład sałatę, kiełki, szpinak, doprawić...

Read more

Chleb z mąki ziemniaczanej i orzechowej

Chleb z mąki ziemniaczanej i orzechowej

Składniki: 250 g mąki ziemniaczanej 4 czubate łyżki mielonych orzechów 2 łyżki oleju 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 2 1/2 "jajka" Szczypta soli 115 ml wody Wymieszać mokre składniki oprócz oleju. Przesiać mąkę z proszkiem i dodać do...

Read more

1 2 3 4 5 > >>