Overblog Follow this blog
Administration Create my blog

Kuchnia irańska - alfabetycznie

chelo kebab: barg, koobideh, joojeh, shishleek, soltani, chenjeh khoresht Iranian rice: ghormeh sabzi, gheimeh, aash (a thick soup:as an example Ash-e anar), kookoo (vegetable Souffle), pollo (white rice alone or with addition of meat and/or vegetables...

Read more

Esfenaj- szpinak z pieczarkami

Składniki: 1 kg szpinaku 1 łyżka margaryny / oliwy 1 średnia cebula, drobno posiekana 400 g pieczarek, posiekanych 2 ząbki czosnku, zmiażdżone sól Przygotowanie: W dużym szerokim rondlu podsmaż szpinak na margarynie na małym ogniu, a na patelni podsmaż...

Read more

Harira

Składniki 200 g suchej ciecierzycy (należy ją namoczyć na noc) 1 kostka rosołowa warzywna 4 szklanki wody 1 pęczek świeżej kolendry, posiekanej 1 pęczek natki, posiekanej 225 g dyni w kawałkach 225 g cukini, pokrojonej na kawałki 225 g pomidorów, bez...

Read more

Korma

* Marchewka - 2 (pokrojone na małe kostki) * Fasolka szparagowa-10 (pokrojone) * Peas - ½ szklanki (można użyć mrożonych) * Fragmenty sojowy - 20 (użyłem ok. ¾ cup) * Ziemniaków - 1 (pokrojone) * Cebula - 1 (pokrojone) * Pomidor - 1 (pokrojone) * Chili...

Read more

Succotash

Succotash to klasyczny przepis często serwowany w Święto Dziękczynienia, ale pyszne o każdej porze roku. Vegetarian Succotash Recipe Porcje dla 4 osób serwowane jako główne danie Czas przygotowania i gotowania: 30 minut 3 łyżki oliwy 1 średnia cebula...

Read more

Dolma

Dolma

1 filiżanka ugotowanego brązowego ryżu 1/2 filiżanki suszonych moreli 1/2 filiżanki orzechów włoskich 1/2 filiżanki świeżej natki 1/2 filiżanki świeżej mięty 1/4 filiżanki świeżego szczypiorku 1 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka kminku...

Read more

Ryż z warzywami

2 1 / 2 filiżanki wstępnie gotowanego i schłodzonego ryżu 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1/4 dużej czerwonej cebuli б duża garść bazylii 2 łyżki sosu sojowego Źródło: http://sonulya.livejournal.com/

Read more

1 2 3 4 5 6 7 8 > >>