Pasternak po marokańsku

Published on by Sufrin

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcStY4erOzLGDtcFc49DY6c1nFPxf5ngN7fY0geQaie1TDsWvBxWJg


Przyprawy
2 łyżki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka mielonych ziaren kolendry
1 łyżka mielonego suszonego imbiru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki mielonych goździków

Pasternak
750 g pasternaku / korzenia pietruszki
1 łyżka oliwy
2 łyżki oleju (np. z orzechów włoskich)
1 łyżeczka soli


Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.

Wymieszaj przyprawy i zamknij w szczelnym pojemniku.

Obierz pasternak, pokrój wzdłuż na 7-centymetrowe kawałki i włóż do żaroodpornego naczynia.

Rozgrzej na patelni oliwę i olej z orzechów.

Wsyp na patelnię 2 łyżki mieszanki przypraw i podsmaż, mieszając przez 1 min.

Przełóż zawartość patelni do naczynia z pasternakiem, dodaj sól i wymieszaj.

Piecz pod przykryciem przez 25 – 30 min, aż pasternak będzie miękki.

 

 

 

 

źródło: Anna Olson, "Sezon na świeżość", odc. 18.

Published on Warzywa samodzielnie

Comment on this post