Overblog Follow this blog
Administration Create my blog
Korzenne ciasteczka z okary

Korzenne ciasteczka z okary

Na 36 ciasteczek: Nastawić piekarnik na 160-170°C. W dużej misce połączyć mokre składniki przez dwie minuty je mieszając: 1 szklanka cukru 120 g margaryny lub awokado Kontynuować mieszanie, dodając: 1 szklankę okary, odciśniętą 1/3 szklanki melasy / syropu...

Read more

Faworki, chruściki z awokado

Faworki, chruściki z awokado

350 g mąki pszennej 80 g cukru (trzcinowego) 40 g awokado 2 łyżki oleju 1 szczypta soli cukier puder do posypania Około 1 szklanki letniej wody Olej do smażenia Wymieszać mąkę, awokado, olej, sól i cukier. Dodawać stopniowo wodę do ciasta , aż zmięknie....

Read more

Brukiew

Brukiew

Brukiew (Brassica napobrassica) to warzywo korzeniowe z rodziny kapustnych (kalafior, jarmuż, kapusta, brukselka, brokuły, rzepa) o barwie fioletowej, białej, żółtej lub pomarańczowej. Twierdzi się, że jest narodową jarzyną Szwecji, inni zapewniają, że...

Read more

Truffle lniane

Truffle lniane

Na 18 truffli: 1 szklanka siemienia lnianego 2 łyżki cukru 2 łyżki wody przyprawy: cynamon, gałka, siemię lub sezam W garnuszku zagotować cukier z wodą. Chwilę pogotować, aż zrobi się syrop. Siemię zmielić, dodać syrop i dalej mielić. Dosypać przyprawy...

Read more

Siemię lniane

Siemię lniane

natura termiczna neutralna, smak słodki, przeczyszcza i powleka śluzem żołądek oraz jelita, łagodzi podrażnienia przewodu pokarmowego, polecane w następujących dolegliwościach: wszelkich nieżytach i nadkwasotach, a nawet wrzodach, bogate w tzw. fitohormony,...

Read more

Muffinki z okary z migdałami i wiśniami

Muffinki z okary z migdałami i wiśniami

Nagrzać piekarnik do 195°C. W średniej misce: 1/2 szklanki mleka sojowego 1 szklanka wilgotnej okary (pozostałości po zmielonej i odciśniętej soi) 1/4 szklanki oleju lub prażone jabłka 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 1/2 szklanki jogurtu 1/4 szklanki...

Read more

Mleko z jęczmienia

Mleko z jęczmienia

Na 2 szklanki: 1/2 szklanki jęczmienia 2 łyżeczki cukru (do smaku) 2 szklanki wody przyprawy: wanilia / gałka / cynamon W blenderze, młynku do zboża zmielić jęczmień na proszek / mąkę. Połączyć z pozostałymi składnikami i miksować jakieś 2 minuty. Przecedzić...

Read more

Fricanto - włoskie ratatouille

Fricanto - włoskie ratatouille

Danie pochodzi z włoskiej prowincji Marche. 2 średnie cukinie 1 średni baklażan 1 papryka (czerwona lub żółta) 2 duże pomidory 1 ziemniak 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku odrobina chili Bakłażan w grube plastry, posolić i odstawić na kwadrans. Pokroić...

Read more

Muffinki piernikowe z siemieniem lnianym

Muffinki piernikowe z siemieniem lnianym

1/3 szklanki niesłodzonego mleczka migdałowego (lub inne roślinne) 1 łyżeczka octu z jabłek 2 łyżki siemienia lnianego 1 1/4 mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka cynamonu mielononego 1/8 łyżeczki mielonych...

Read more

1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>