Pigwa w syropie cukrowym

Published on by Sufrin

  4792082748_af0e06ca3a.jpg

 

Składniki:
1 kg pigwy (jakieś 4 sztuki)
200 g miałkiego cukru
300 ml wody
trzy kawałki skórki z cytryny

 

Przygotowanie pigwy:
Owoce obierz jak jabłko.

Pokrój w kostkę.

 

5146711011_5204aa3f54.jpg

 

Przygotowanie syropu:
Do rondla wrzuć cukier i kawałki skórki z cytryny, wlej wodę.

Gdy zacznie wrzeć, zostaw na kilka minut, żeby nabrała aromatu.

Wrzuć pigwę, wymieszaj.

Przykryj krążkiem z pergaminu.

Gotuj pigwę na malutkim ogniu przez 25-30 minut, aż stanie się bardzo miękka.

 

  Można ten przepis wykorzystać jako nadzienie do tart, naleśników czy jako deser do lodów.

 

 

 

źródło: Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes w kuchni przez cały rok odc. 10” i Flickr

Published on Warzywa samodzielnie

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post

MitchMaloney 12/13/2011 18:11

Dear Author of this website,

I noticed you are using one of my photographs.
You are very welcome to do so, as my pictures are under creative common licences. But please reknowledge therefore the restrictions of these licences. In this case the showing the name of the
photographer and the cc symbols tied to this pic. You are free to post the URL of the photostream ( http://www.flickr.com/photos/mg_photo/ ) here as well.

Thank you for your cooperation

cheers

MitchMaloney