Pompe à huile - drożdżówki z Prowansji

Published on by Sufrin

http://icu.linter.fr/270/319580/1006730755/pompe-a-huile.jpg

 

Na 8 porcji:

     500 g mąki
     40 g świeżych drożdży
     75 g cukru pudru
     2 szklanki oliwy z oliwek
     skórka z 1/2 pomarańczy

 

Zaczyn drożdżowy:

Drożdże rozpuścić w szklance letniej wody i dodać łyżkę mąki.

Odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce.

 

Do większej części mąki dodać zaczyn.

Wyrobić ciasto i odstawić na 1 1/2 godziny.

Dodać pozostałe składniki.

Ciasto podzielić na mniejsze cząstki.

Ponacinać w jodełkę i umieścić na blasze do pieczenia.

Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.

Piec w 220°C przez jakieś 20 minut.

Po wyjęciu posmarować oliwą i posypać cukrem.

 

źródło

Published on Ciasteczka

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post