Makaron z sojowej okary

Published on by Sufrin

http://4.bp.blogspot.com/_D64i74lRUqI/R83zwOVcHaI/AAAAAAAAAFc/6utICbdsPP0/s320/okarafettucine.jpg

 

W dużej misc wymieszać:
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki pszennej durum, semoliny
1/2 łyżeczki soli
W małej misce połączyć:
2 łyżki oleju
1 szklanka wilgotnej okary (czyli tego, co pozostało po odciśnięciu mleka z ziarna sojowego)
2 łyżki wody (opcjonalnie; zależy od wilgotności okary )
Zrobić wgłębienie w misce z suchych składników i wlać mokre.
Wymieszać i zagnieść twarde ciasto.
Jeśli jest zbyt sztywne, jak na makaron, dodać wody.
Jeśli zbyt lepkie,dodać więcej maki.
Zagniatać dłonią jakieś 10 minut.
Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
Rozwałkować cienko i ciąć na grubsze wstążki (papardelle).
Napełnić duży garnek wodą, dodać sól i zagotować.
Wrzucić makaron i gotować “al dente”. A gotuje się bardzo szybko.
Jeśli wstążki wypłyną na powierzchnię wody, należy sprawdzić ich gotowość do wyjęcia:)

 

źródło

Published on Makaron - noodle

Comment on this post