Chlebek pita z okarą

Published on by Sufrin

http://4.bp.blogspot.com/_D64i74lRUqI/R_vsBKK26FI/AAAAAAAAAIA/yEY9j-a5PHE/s320/okarapitabread.jpg

 

Na 10 - 12 chlebków pita:
2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka drożdży suchych / 20 g świeżych, sprasowanych
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
1/2 szklanki ciepłej wilgotnej okary (lub zmiksowane tofu)
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
4 - 5 szklanek mąki pszennej
W dużej misce wymieszać wodę z drożdżami i cukrem.
Odstawić na 5 minut do czasu zapracowania drożdży (bąbelki).
Wymieszać sól z okarą.
Dodać jedną szklankę mąki pełnoziarnistej i dwie szklanki mąki pszennej.
 Zagnieść do wytworzenia się glutenu.
Kontynuować podawanie pozostałej mąki pszennej.
Ciasto będzie teraz gęste.
Zagniatać co najmniej 10 minut.
Przykryć ciasto umieszczone w misce ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzine.
Ponownie zagnieść kilka minut.
Piekarnik nastawić na 200°C.
Podzielić ciasto na 10 - 12 porcji.
Zagnieść kulki i przykryć na 10 minut.
Rozwałkować na placki o grubości 0,5 cm.
Umieścić na blaszce do pieczenia.
Piec 5 - 7 minut, aż zrumienią się.
Przenieść na kratkę do schłodzenia.

Published on Kuchnie świata- Indie

Comment on this post