Zapiekanka z łusek z cukinii i pomidora

Published on by Sufrin

http://gotujebolubi.blox.pl/resource/zapiekanka_z_cukinii.jpg

 

Składniki
8 podłużnych pomidorów, pokrojonych na dwuipółcentymetrowe plastry
2-5 cebul (zależnie od smaku)

3-4 cukinie, ukośnie pokrojone na półcentymetrowe plasterki
olej
sól, oregano do smaku


Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.

Na średnim ogniu rozgrzać olej.

Kiedy patelnia będzie gorąca, wrzucić cebulę, posypać solą.

Podsmażyć, aż będzie miękka i zacznie się karmelizować.

Wyłożyć na dno brytfanny (23 cm na 33 cm).

Układać na cebuli na przemian rządki pomidorów i cukinii tak, żeby na siebie zachodziły.

Posypać solą i oregano.

Piec 30 minut, aż wierzch będzie zrumieniony.

 

 

Podawać z plastrami tofu a'la feta, grzankami, trójkątami z tortilla czy bułką.

 

 

źródło: kuchnia.tv, Gotujebolubi.blox.pl i Flickr

Published on Warzywa samodzielnie

Comment on this post