Overblog Follow this blog
Administration Create my blog
Krem marchewkowo-imbirowy

Krem marchewkowo-imbirowy

1 litr bulionu 5 obranych marchewek, drobno pokrojonych świeży imbir wielkości orzecha włoskiego 1-2 cebule, pokrojone 2 łyżki oliwy Cebulę i marchewkę poddusić na oliwie. Dodać starty drobno imbir. Stopniowo dolewać bulion. Całość zmiksować na krem,...

Read more

Kruche ciasto z jabłkami

Kruche ciasto z jabłkami

2,5 szkalnki mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru Te składniki wymieszać. Dodać 1 schłodzoną kostkę margaryny, ucierając na tarce. Dobrze wymieszać. Dolać 0,5 szklanki zimnej wody i wymieszać. Wyrobić dłonią ciasto. Podzielić na dwie części, zapakować w...

Read more

Makaronowe rurki z pieczarkami

Makaronowe rurki z pieczarkami

200 g pieczarek 2 łyżki oleju 2 ząbki 1/3 szklanki bulionu 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżka bazylii 400 g makaronu rurki 2 łyżki szczypiorku sól Makaron ugotować w osolonej wodzie. Cebulę podsmażyć, dodać ząbek czosnku, następnie pieczarki, chwilę...

Read more

Nadziewana cukinią papryka

Nadziewana cukinią papryka

2 osób: -2 małe papryki Na farsz: -1 Mała cukinia tarta -1 Czerwona mała cebula, mielone -2 łyżeczki Siemienia lnianego -2 Łyżki mielonych liści mięty Na sos: -1 łyżka oliwy z oliwek -1łyżeczka oleju z orzeszków -Sok z połowy cytryny źródło

Read more

Makloubeh

Makloubeh

Na 4-6 osób: 1 bakłażan 1 filiżanka ryżu 1 opakowanie tempeh lub tofu 2 filiżanki bulionu 1 zmiażdżony ząbek czosnku olej sól, cynamon sojowy jogurt Cienko pokroić tofu / tempeh. Zamarynować na tak długo, jak to tylko możliwe. Schłodzić na 30 minut w...

Read more

Smażone kulki z sezamem

Smażone kulki z sezamem

Nazywa się je jin deui, w innych regionach Chinznane sa też pod nazwą matuan, ma yuan i jen dai. Na Filipinach to po prostu buchi lub butsi. Na 10 dużych lub 20 małych kulek: 1½ filizanki mąki ryżowej z glutenem ¼ + 2 łyżek brązowego cukru ½ filiżanki...

Read more

Sorbet mleczno-pomarańczowy z sosem muscovado

Sorbet mleczno-pomarańczowy z sosem muscovado

T en orzeźwiający i odświeżający sorbet to prawdziwy skarb. Mleko migdałowe rekompensuje gorycz skórki przy równoczesnym zmniejszaniu ilości dodanego cukru. Sorbet nabiera gładkości i smaku. Należy jedynie polać sosem migdałowym obficie na zakończenie....

Read more

1 2 3 4 5 6 > >>