Faworki, chruściki

Published on by Sufrin

5493874487_87c3041fcf.jpg

 

szklanka gazowanej wody mineralnej,
450 g mąki pszennej,
1 łyżeczka cukru kryształu,
1-2 łyżki cukru pudru do posypania,

olej do smażenia


Przygotowanie:

1) z wody, mąki, cukru kryształu zagnieść gładkie ciasto, cienko rozwałkować,

2) nożem pokroić w długie paski szerokości około 3 cm, paski pociąć na prostokąty,

 

4349299218_6ba2936ef6.jpg


3) na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie wzdłuż i przewlec przez nie koniec faworka,
4) rozgrzać olej, smażyć partiami faworki na jasnozłoto, nie rumienić zbyt mocno,
5) osączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.

 

źródło

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post