Overblog Follow this blog
Administration Create my blog
Oreillettes - prowansalskie faworki

Oreillettes - prowansalskie faworki

To cienkie ciasto smażone jak pączki prosto z Prowansji. Aromatu i smaku nadają cytrusy. * skórka z 1 pomarańczy * skórka z 1 cytryny * 500 g mąki * 50 g cukru + 100 g cukru pudru * 50 g masła/margaryny/ 40g oleju * 3 jajka * 1 łyżka wody kwiatu pomarańczy...

Read more

Pompe à huile - drożdżówki z Prowansji

Pompe à huile - drożdżówki z Prowansji

Na 8 porcji: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 75 g cukru pudru 2 szklanki oliwy z oliwek skórka z 1/2 pomarańczy Zaczyn drożdżowy: Drożdże rozpuścić w szklance letniej wody i dodać łyżkę mąki. Odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. Do większej części...

Read more

Pates de coing - ciasteczka z pigwy

Pates de coing - ciasteczka z pigwy

Kolejny przepis na deser z bożonarodzeniowego stołu. W roli głównej pigwa. Pigwa to owoc przypominający niezgrabną gruszkę. Zawiera dużo pektyny, dlatego dobrze się żeluje pod wpływem gotowania czy smażenia. 1300g świeżej pigwy lub 1 kg gotowanej 800g...

Read more

Calisson - ciasteczka z Prowansji

Calisson - ciasteczka z Prowansji

Te ciasteczka to specjał bożonarodzeniowej uczty w Prowansji. Są serwowane obok dwunastu innych deserów. Masa: 80 g migdałów 120 g suszonych owoców 50 ml wody Owoce podgrzać w wodzie. Zmiksować z obranymi ze skórki migdałami. Masę rozsmarować na papierze...

Read more