750 grammes
All our cooking blogs Follow this blog Administration + Create my blog
Kori

Kori

Gorąca zupa z jogurtem jogurt woda mąka z ciecierzycy przyprawy utarte w moździeżu: groszek zielony, chilli, kolendra, kminek, sól, liście curry Do zupy dodać utartą pastę i jogurt (tak, aby się nie ściął). Następnie gee, kozieradkę, gorczycę i liście...

Read more

Uttapas

Uttapas

1 szklanka żółtej fasoli mungo 1 i 1/2 filiżanki Rava = semoliny z pszenicy durum 1/2 filiżanki jogurtu 1 zielone chili 2 ząbki czosnku 1 cebula drobno posiekana 1 zielone chili drobno posiekane 1 pomidor pokrojony na cienkie plasrty 2 łyżeczki kolendry...

Read more

Pesarattu

Pesarattu

1. Weź fasoli moong (pesarlu) i ryż do miseczki. Umyć je i moczyć przez 8 do 10 godzin lub więcej przez całą noc. Wyjąć z wody i dodać imbir, zielone chili, kminek i sól. U trzeć, żeby było kleiste (nie nazbyt grube lub cienkie) wymieszać dobrze. 2. Rozgrzać...

Read more

Dokla

Dokla

Semolina z ciecierzycy, jogurt, 2 łyżeczki chilli, 2 łyżeczki siekanego imbiru, sól, pół szklanki oleju. Wszystko wymieszać i dodawać wodę. Ciasto ma być gęste i kleiste. Dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Odstawić na pół godziny. Przełożyć do formy...

Read more

Wada

Wada

Rodzaj pączka z soczewicy, chilli, imbiru i kolendry smażonego na głębokim tłuszczu. 2 filiżanki białej fasoli mungo (Urad dal) 2-3 zielone chilli wiórki kokosowe parę listków curry odrobina wody Sól Fasolę namoczyć na około 4-6 godzin. Odcedzić na durszlaku....

Read more

Fenkuł, czyli Koper włoski

Zawiera wapń, magnez, fosfor, kwas foliowy, witaminę C, potas, fitoestrogeny. Ma właściwości przeciwskurczowe, łagodzi bóle żołądkowe. Przyspiesza trawienie i ułatwia odchudzanie. Źródło: B. Jakimowicz - Klein, Jedzenie, które leczy, W-wa 2009.

Read more

Fasolka szparagowa

Zawiera kwasy nukleinowe i wysokowartościowe białko. Wapń i potas usprawniają pracę nerek. Magnez wzmacnia naczynia krwionośne. Mangan pomaga przy zmęczeniu i trudnościach z koncentracją. Błonnik wymiata z jelit zbędny materiał pokarmowy. Źródło: B. Jakimowicz...

Read more

Dynia i pestki z dyni

Dynia i pestki z dyni

Miąższ zawiera pektyny, które stymulują pracę układu pokarmowego. Pobudza wytwarzanie żółci, likwiduje stany zapalne w jelicie grubym, przeciwdziała zaparciom. Dynia jest zasadotwórcza i pomaga odkwasić organizm. Beta-karoten w organizmie przetwarza się...

Read more

Czosnek

Czosnek

Działa antyseptycznie, bakteriobójczo i przeciwwirusowo, dzięki zawartości allicyny. To ona nadaje warzywom ostry zapach. Czosnek wspiera przy infekcjach układu oddechowego. Obniża krzepliwość krwi i poziom złego cholesterolu. Powstrzymuje zrastanie się...

Read more

1 2 3 4 5 6 7 8 > >>