Uttapas

Published on by Sufrin

aa-uttapa.JPG

1 szklanka żółtej fasoli mungo
1 i  1/2 filiżanki Rava = semoliny z pszenicy durum
1/2 filiżanki jogurtu
1 zielone chili
2 ząbki czosnku
1 cebula drobno posiekana
1 zielone chili drobno posiekane
1 pomidor pokrojony na cienkie plasrty
2 łyżeczki kolendry drobno pokrojonej
1/2 łyżeczki nasion kminku
sól do smaku


1) Fasolę namoczyć na całą noc.
2) Zmiksować z 1 zielonym chili i czosnkiem do połączenia.
3) Dodaj Rawa, jogurtu i wody, aby ciasto zgęstniało.
4) Umieścić w ciepłym miejscu na 4-5 godz.
5) Dodaj nasion kminku, sól, wymieszać. Rozrzedzić wodą w razie potrzeby.
6) Smażyć na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Powierzchnię natrzeć oliwą i rozprowadzić 1 łyżkę ciasta do szerokości koła.
7) Najlepsze z pomidorem, cebulą, liśćmi kolendry i zielonym chilli. Dodać trochę oleju na brzegach.
8) Przykryć pokrywką i smażyć przez około 2 minuty. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 2-3 minuty do uzyskania złotego koloru brązowego i chrupkości.


Źródło

Published on Kuchnie świata- Indie

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post