Pesarattu

Published on by Sufrin

aa-Pesarattu.jpg

1. Weź fasoli moong  (pesarlu) i ryż do miseczki. Umyć je i moczyć przez 8 do 10 godzin lub więcej przez całą noc.
Wyjąć z wody i dodać imbir, zielone chili, kminek i sól. U
trzeć, żeby było kleiste (nie nazbyt grube lub cienkie) wymieszać dobrze.

2. Rozgrzać patelnię do smażenia dosa. Kiedy patelnia będzie gorąca, natrzeć wilgotną szmatką, następnie wlać 1/2 filiżanki ciasta pesarattu. Wymieszać i rozłożyć na cienkie koła za pomocą dużej łyżki. Posmarować odrobiną oliwy po wierzchu. Piec do złotego koloru. Można przerzucić na drugą stronę.

Podawać z upma i chutney imbiru lub ostrym sosem z orzeszków ziemnych.

Pesarattu jest bardzo smaczny z sooji upma.




Źródło

Published on Kuchnie świata- Indie

Comment on this post