Dynia i pestki z dyni

Published on by Sufrin

5454813012_24a7414447.jpg


Miąższ zawiera pektyny, które stymulują pracę układu pokarmowego.

Pobudza wytwarzanie żółci, likwiduje stany zapalne w jelicie grubym, przeciwdziała zaparciom.

Dynia jest zasadotwórcza i pomaga odkwasić organizm.

Beta-karoten w organizmie przetwarza się w witaminę A, co zapobiega osłabieniu wzroku i zaćmie. Korzystnie wpływa na skórę i włosy.



Źródło: B. Jakimowicz - Klein, Jedzenie, które leczy, W-wa 2009.


motylki białe gif

 

Pestki z dyni

 

http://2.bp.blogspot.com/_vNn5dNeG0eQ/SjJeZTJ8lCI/AAAAAAAAAOI/IKkkxYk1ckY/s320/pumpkinseeds.jpg

 

Składniki odżywcze
Pestki z dyni to naturalne bogactwo białka, cynkuzrowych kwasów tłuszczowych (LDL), magnezu, żelaza i błonnika.

 

Zawierają mnóstwo witaminy B, jak również C, D, E i K!

 

Pestki są źródłem alaniny, gliceryny i kwasu glutaminowego.

1/4 szklanki surowych ziaren z dyni zawiera:
182 kcal
10 g białka
15 g tłuszczów
13.000 mg żelaza
1.000 mg wapnia

Zapobiega chorobom:
- duza zawartość cynku zapobiega chorobliwemu rozwojowi prostaty. Sprzyja również kościom i chroni przed osteoporozą.
- Zdrowe tłuszcze zapobiegają rozwojowi pasożytów i robaków w organizmie. Są one unieszkodliwiane przez pestki dyni.
- Wysoka zawartość białka jest dobrą wiadomością dla wegan i wegetarian.
- Błonnik wspomaga system trawienny.
- Pestki zawierają L-tryptofan, który pomaga zwalczać depresję.
- Pestki mogą także zmniejszyć "zły" cholesterol. Fitosterole przyczyniają się do tego, dodatkowo zapobiegając rakowi.
- Zwalczają dolegliwości związane z pęcherzem moczowym.

Rady:
- Najlepiej zjadać pestki na surowo z upraw ekologicznych
- Posypywać nimi sałatki, owsianki i dodawać do farszów

- Prażenie pestek powoduje wzrost "złego" cholesterolu
- Najlepiej nie rozstawać się z nimi przez cały rok
- Olej z pestek dyni to dodatkowa alternatywa
- Pestki dyni dobrze komponują się z rodzynkami, orzechami i wiórkami kokosowymi jako mieszanka studencka / bakaliowa

 

źródło


Published on WARTOŚCI ODŻYWCZE

Comment on this post