Overblog Follow this blog
Administration Create my blog
Sałatka z aloesem i bananem

Sałatka z aloesem i bananem

40 g liści aloesu 185 g dojrzałego banana 90 g kapusty pekińskiej 80 g winogron Aloes opłukać, ściąć kolce i poszatkować. Nie pozbywałam się skórki. Banan ugnieść widelcem. Zielone części liści kapusty podrzeć, białe części posiekać w kostkę. Winogrona...

Read more

Polenta z dynią i jabłkiem

Polenta z dynią i jabłkiem

1 jabłko 1/2 szklanki puree z dyni 1/2 szklanki mleka roślinnego 1 szklanka wody 3 łyżki kaszy kukurydzianej 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli 1 łyżka orzechów, opcjonalnie Rozgrzać garnek na średnim ogniu. Wrzucić składniki...

Read more

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Na 1 1/2 szklanki po pierwszym wytłoczeniu i około 4 1/2 szklanki po trzecim razie: 170 g wiórków kokosowych (jakieś 2 1/3 szklanki) suszonych lub świeżych 2 szklanki wody na każdą z trzech wytłoczeń Potrzebne będą: gaza lub sitko z drobną siatką miska...

Read more

Menu na listopadowe obiady

Menu na listopadowe obiady

Makaron w roli głównej Pasta z ciecierzycy z makaronem 300 g ugotowanej ciecierzycy makaron drobny ( penne, rigatoni, gwiazdki itp. ) 1 cebula olej/ oliwa sól Pokroić w plasterki (nie za cienkie) cebulę, umieścić na patelni lub w małym garnku z niewielką...

Read more

Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

składniki: 3 łyżki mąki 1 szklanka i 1/2 mleka sojowego tłuszcz: margaryna/ olej gałka muszkatołowa sól Wsypać 2 łyżki mąki do garnka , dodać szczyptę soli i startej gałki muszkatołowej . Stopniowo dodawać mleko sojowe i dobrze wymieszać , aby uniknąć...

Read more

Pappardelle kakaowe z okarą

Pappardelle kakaowe z okarą

160 ml mąki z pszenicy durum lub pełnoziarnistej 140 ml mąki tortowej 60 ml kakao 240 ml okary 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sól Składniki dobrze wymieszać , dodając trochę wody lub mąki w razie potrzeby. Ciasto powinno odpoczywać przez pół godziny....

Read more

Budyń marchewkowy

Budyń marchewkowy

3 średnie marchewki, starte 1/3 szklanki rodzynków 1 1/2 szklanki mleka roślinnego 1/4 łyżeczki świeżo startego imbiru W garnku umieścić wszystkie skladniki. Gotować na małym ogniu, mieszając często przez jakieś 15 minut, aż marchewka zmięknie i się rozpadnie....

Read more

Menu na listopadowe śniadania

Racuchy pszenno-kukurydziane z cukrem pudrem lub dżemem Sałatka owocowa z cząstek jabłka, mandarynek, kulkami winogron, "Raw" owsianka": banan, starta dynia, cynamon Budyń marchewkowy Jogurt sojowy naturalny lub owocowy Carpaccio z plastrów buraków Pomarańcza,...

Read more