Wada

Published on by Sufrin

Rodzaj pączka z soczewicy, chilli, imbiru i kolendry smażonego na głębokim tłuszczu.

aa_wada.jpg

 2 filiżanki białej fasoli mungo (Urad dal)
 2-3 zielone chilli
wiórki kokosowe
parę listków curry
odrobina wody
Sól


Fasolę namoczyć na około 4-6 godzin. Odcedzić na durszlaku.

Zmielić fasolę. Skropić wodą. Ciasto powinno być gęste.
Dodać imbir, zielone chili i sól.


Przenieść ciasto do dużej miski i dodać wiórki kokosowe i liście curry . Mieszać tylko w jednym kierunku, pomaga to w uzyskaniu puszystości.

Zwilżyć dłonie i masę (1 łyżka) przedziurawić i formować WADĘ.

Rozgrzać olej i wrzucać Wady. Na średnim ogniu smażyć do uzyskania rumianego wyglądu.


Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.


Źródło

Published on Kuchnie świata- Indie

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post