Tarka dal z pikantną ciecierzycą i pomidorami

Published on by Sufrin

4453335201_dc361cb876.jpg

 

 

250 g łuskanej ciecierzycy, dokładnie wypłukanej
1 litr wody
3 łyżki oleju roślinnego
2 łyżeczki nasion kminu
1 mała cebula, posiekana
2 zielone papryczki chilli, ponakłuwane widelcem
2 cm korzenia imbiru, obrane i pokrojone w cienkie paski
3 ząbki czosnku, obrane
3 pomidory
¾ łyżeczki kurkumy
¾ łyżeczki garam masala
1½ łyżeczki mielonej kolendry
sól
garść posiekanych liści świeżej kolendry / natki

słupki świeżego imbiru do przybrania


Przygotowanie:
Umieścić ciecierzycę w garnku z 900 ml wody, zamieszać i doprowadzić do wrzenia.

Zebrać łyżką pianę, która wytworzy się na powierzchni.

Przykryć garnek pokrywką i zmniejszyć ogień.

Gotować, regularnie mieszając.

Po 35-40 minutach ciecierzyca lekko zmięknie.

W razie potrzeby dolać wody.

Odstawić do ostygnięcia.

Na patelni rozgrzać olej.

Dodać nasiona kminu i smażyć 20-30 sekund, aż zaczną pachnieć.

Dodać cebulę, papryczki i imbir - smażyć 4-5 minut do zrumienienia.

Zmiksować czosnek i pomidory na purée.

Przełożyć na patelnię i dokładnie wymieszać.

Dodać mielone przyprawy i pozostałe 100 ml wody i dokładnie wymieszać.

Posolić do smaku i gotować na średnim ogniu 15-20 minut, aż olej z sosu wypłynie na powierzchnię.

Dodać ugotowaną ciecierzycę i dokładnie wymieszać.

Jeśli dal będzie za gęste, dolać wody.

Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą. Dodać świeżą kolendrę, wymieszać i podawać.

 

 

źródło: Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

Published on Kuchnie świata- Indie

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post