Lasagna wielofarszowa
Ciasto:
do wyboru:
ciasto makaronowe w postaci płatów
naleśniki
cienkie płaty cukinii, bakłażana, podgotowanego liścia kapusty lub jarmużu
Warstwy:
można wykorzystać własny pomysł na farsz:
• Warstwa 1 dolna: sos marinara
• Warstwa 2: tofu jedwabiste, miękkie lub zmiksowane twarde z dodatkiem płynu
• Warstwa 3: zielone pesto z bazylii połączone z drożdżami - pasta
• Warstwa 4: marinara wymieszana z tofu z warstwy drugiej
• Ugotować makaron (ciasto) al dente, osączyć z wody i odstawić, żeby się nie posklejał.
• Delikatnie natłuścić formę i położyć pierwszą warstwę makaronu. Nałożyć Warstwę 1.
• Kontynuować z resztą warstw, przeplatając je ciastem.
• Przykryć papierem do pieczenia / folią aluminiową i zapiekać w piekarniku w 190°C przez 40 minut.