Groszek zielony

Published on by Sufrin

http://2.bp.blogspot.com/_vNn5dNeG0eQ/Sgl5ZY0xpQI/AAAAAAAAAN4/bZOXTcN23kU/s320/peas2.jpg

 

Strączkowe są bogate w kwas foliowy, fosfor, potas, żelazo, cynk, wapń i selen oraz witaminę B6.

 

Groszek zawiera zatem 8 witamin, 7 minerałów, dietetyczny błonnik i białko.

 

W szklance groszku znaleźć można do 35% dziennego zapotrzebowania na błonnik i 6,4 g białka - to więcej niż zawierają 2 łyżeczki masła z orzeszków ziemnych!

 

Wiele warzyw, które są bogate w błonnik i białko, jest przy tym wysokokalorycznych. Groszek jest wyjątkiem!


Rady:
- Groszek w puszce / konserwowy jest ciężkostrawny, zawiera mnóstwo soli i pozbawiony jest większości jego wartości odżywczych - najlepiej jeść go na surowo
- Suchy groch zatrzymuje swój błonnik i białko i nadal jest pełnowartościowy
- Żółty groch jest warty wypróbowania

 

źródło

Published on WARTOŚCI ODŻYWCZE

Comment on this post