Farinata - naleśnik z niespodzianką

Published on by Sufrin

http://www.veganwiz.com/wp-content/uploads/2010/04/P1010152.jpg

 

(1)

 

1 ½ filiżanki mąki z ciecierzycy
1 mała cebula
1 łyżka oleju
1 szczypta soli
Woda

 
Przesiać mąkę.

Wsypać do blendera z filiżanką wody i miksować kilka minut.

Mikstura nie ma zawierać grudek.
Odstawić na cztery godziny.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać poszatkowaną cebulę.

Smażyć na małym ogniu przez kilka minut.
Do wysmarowanej foremki wlać mąkę i usmażoną cebulę. 

Piec w 180 st.C przez pół godziny.

 

źródło

 

******

(2)

 

 

1/2 filiżanki mąki z ciecierzycy
1/2 filiżanki wody
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyzeczki rozmarynu
1 łyżka oleju (kokosowego)

Nagrzać piekarnik do 230 st. C.

W misce połączyć mąkę,wodę, sól i rozmaryn.

Odstawić na godzinę.

 Rozgrzać olej w formie do pieczenia i wlać masę.

Piec 10-15 minut, aż zbrązowieje i wierzch stanie się chrupki.

 

źródło

 

******

(3)

 

 

3-4 kromki chleba

0,5 kg mąki z ciecierzycy

1 litr wody

cebula ze szczypiorkiem

 

 

Nastawić piekarnik na 190 st.C.

Opiec kostki chleba.

Połączyć mąkę z wodą.

Odstawić na godzinę.

Usmażyć cebulę.

 

Do masy dodać cebulę i szczypiorek.

Smażyć na rozgrzanej patelni naleśniki.

 

 

******

http://www.veganblog.it/wp-content/uploads/2009/10/farinata.jpg

 

(4)

 

250 g mąki z ciecierzycy

 800 ml wody

 olej

 sól


 Procedura:
 W misce wymieszać mąkę z wodą, którą dodajemy stopniowo, aby uniknąć grudek.

Dodać olej i sól - odstawić.

 Po odpoczynku (można zostawić na noc, ale 4 godziny wystarczą) umieścić w piekarniku nagrzanym do 180-190 st. C i pozostawić, dopóki się nie zezłoci skórka.

 

 

źródło

Comment on this post