Fricanto - włoskie ratatouille

Published on by Sufrin

4148629033_b0299904e5.jpg

 

Danie pochodzi z włoskiej prowincji Marche. 

 

2 średnie cukinie

1 średni baklażan

1 papryka (czerwona lub żółta)

2 duże pomidory

1 ziemniak

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

odrobina chili

 

Bakłażan w grube plastry, posolić i odstawić na kwadrans.

Pokroić w kostkę.

Na patelni zrumienić cebulę i czosnek na oleju.

Paprykę pokroić w słupki.

Ziemniaka i cukinię pokroić w kostkę i dodać do bakłażana.

Gotować kwadrans.

Dodać sól i chilli.

Jeśli staną się zbyt suche, podlać szklanką wody.

Wkroić pomidory do warzyw i dusić kwadrans.

 

Można podawać na ciepło i na zimno.

 

 

źródło i Flickr

Comment on this post