Marinara sos
uzyskanych 8 filiżanek (około dwóch litrów) z sosem.
1/2 szklanki oliwy z oliwek (ja biorę 1 / 4 filiżanki)
2 małe cebule, drobno posiekać
2 ząbki czosnku, drobno posiekać
2 łodygi selera naciowego, pokrojone na małe kawałki (nie używam)
2 marchewki, obrać i drobno posiekać
1/2 łyżeczki sól
1/2 łyżeczki zmielony czarny pieprz
2 puszki ( ~ 900 g), pomidory pokrojonych (można użyć świeżych pomidorów, oczyszczanie ich ze skóry)
2 liście laurowe
W dużym rondlu, olej ciepła na średnio-wysokich energii cieplnej. Dodać cebulę i czosnek i smażyć, aż przejrzyste, o 10 minut.
Dodaj seler, marchew, sól i pieprz. Smażyć, aż wszystkie warzywa będą miękkie, o 10 minut. Dodaj pomidory i liść laurowy i dusić na małym ogniu bez przykrycia, około godziny, aż sos zgęstnieje.
Wyjmij liść laurowy i wyrzucić ją. Sprawdź, solą i pieprzem. Sos jest gotowy do użycia.
Źródło: http://sonulya.livejournal.com/