Ciasto dyniowe z żurawiną

Published on by Sufrin

aa-pumpkincranberrybread-vi.jpg

 3 1 / 2 filiżanki mąki
1 łyżka pieczenia
1 łyżeczka soda oczyszczona
1/4 łyżeczki sól
2 łyżeczki mielony cynamon
1/2 łyżeczki mielony imbir
1 / 2 łyżeczki ziele angielskie mielone lub gałka muszkatołowa
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
3 jajka =1 ½ banana
1 2/3 filiżanki cukru
1/2 filiżanki oleju roślinnego, bez zapachu
1 1/3 szklanki kefiru (maślanka)
450 g puree z dyni (samodzielnie lub w puszce)
200g żurawin, świeże lub mrożone
150 g orzechów włoskich lub Pecans, drobno posiekać

 olej do smarowania formy

 duży okrągły kształt z otworem w środku lub dwie prostokątne kształty ciasta

 Podgrzej piekarnik do 180 ° C.

 W misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir i ziele angielskie. W misce, wymieszać puree z banana z cukrem, aż puszysta masa. Dodaj ekstrakt waniliowy, jogurt, puree z dyni i olej i dobrze wymieszać. Wsypać mąkę mieszanki do bananów i dyni mieszanki i mieszać szybko. Dodaj żurawinę i orzechy i wymieszać. Wlać ciasto do formy i piec w podgrzanym piekarniku 1 godzinę.

 

Źródło: http://sonulya.livejournal.com/

Published on Ciasto

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post