Baba ganoush -

Published on by Sufrin

http://blog.fatfreevegan.com/images/baba.jpg

 

Na 4 porcje:

 

1 duży bakłażan (500g)
1 łyżeczka soli (do smaku)
2 ząbki czosnku (do smaku)
1/4 szklanki soku z cytryny (do smaku)
1 łyżka tahini (do smaku)
mielony kmin

 

Nagrzać piekarnik do 200°C (lub patelnię grillową).

Ponakłuwać widelcem całą powierzchnię bakłażana przed pieczeniem.

Odłożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego.

Piec 45 minut, aż zmięknie.

Schłodzić.

Obierać i przełożyć do miksera lub utłuc.

Dodać sól, czosnek, sok z cytryny i tahini.

Miksować do uzyskania jednolitej masy.

Podawać posypany kminem.

 

 

Jedna porcja to jakieś: 58 kcal; 2g tłuszczu; (30% kcal z tłuszczu); 2g białka; 10g węglowodanów; 0mg cholesterolu; 541mg sodu; 3g błonnika.

 

Kombinacja bakłażana grillowanego, czosnku, soku z cytryny, pasty sezamowej jest zdrowe.

Podawać z chlebkiem pita, krakersami.

 

źródło

Comment on this post