Szybka baza ciasta na pizzę

Published on by Sufrin

4846181426_c83781d105.jpg

 

Przygotowanie: ok. 10 minut, pieczenie: 20 minut.

2 filiżanki mąki
1 filiżanka semoliny (mąki z pszenicy durum)
6 łyzek oleju
3 łyżki cukru
3 łyżeczki soli
1 1/2 filiżanki wody – w zależności od konsystencji ciasta

 

Nagrzać piekarnik do 160 st. Celsiusa.


Zrobić zaczyn z mąk i reszty składników.

Natłuścić i posypać mąką blaszkę do pieczenia pizzy.
Można nadać pizzy odpowiedni kształt palcami.

Piec przez 15 – 20 minut zależnie od grubości pizzy.
W czasie pieczenia spodu do pizzy można przygotować nadzienie.

W czasie pieczenia nałożyć smakołyki na wierzch ciasta pizzy i piec dalsze 15 minut.

 

Z tej bazy można przyrządzić także chlebek Pita / Naan z ulubionymi składnikami.

Dobrze smakuje z odrobiną oIeju & czosnkiem lub ziołami posypanymi tuż po wyjęciu z piekarnika.

 

W zalezności od temperatury baza do pizzy będzie bardziej lub mniej chrupiąca.

 

 

źródło 

Comment on this post