Roti

Published on by Sufrin

5087983342_deb578bc0f.jpg

 

  • 225g mąki z proszkiem do pieczenia

  • ½ łyżeczka soli

  • 1 łyżka oleju plus dodatkowo do smażenia

 

Sposób przygotowania

Przesiać mąkę i sól do dużej miski.

Dolać oleju i dodać tyle wody, aby miękkie ciasto , ale nie kleiło się (ok. 140 ml ) - dodać trochę więcej mąki lub wody w razie potrzeby. Delikatnie wyrabiać, aż będzie gładkie.

Przykryć i zostawić w spokoju przez 30 minut.
Podzielić ciasto na sześć równych części i z każdego utoczyć cienki placuszek o grubości 2mm, używając wałka do ciasta.
Posmarować jeden roti olejem za pomocą pędzla do ciasta z obu stron.

Przyłożyć dwie suche roti i złożyć tak, aby naoliwiony placek był w środku.

Porządnie wgnieść warstwy w siebie, zaczynając od środka i obracać plackiem dookoła.

Powtórzyć z pozostałymi pięcioma Roti.

Pozostawić ponowniedo odpoczynku.
Rozgrzać olej na patelni z grubym dnem.

Rozwałkować jedno roti wałkiem i smażyć z jednej strony, dopóki nie nadyma i nie zrobi nakrapiane brązowymi plamkami na spodzie.

Obrócić go i smażyć z drugiej strony przez kilka minut, aż też się nadmucha i w plamki.

Zdjąć z patelni i odstawić na chwilę do ostygnięcia.

Złożyć na 4 i zawinąć w czysty ręcznik i umieścić na durszlaku, aż staną się  gotowe do spożycia.
Smażyć pozostałe roti w ten sam sposób i podawać na ciepło.

 

 

źródło i Flickr

Published on Kuchnie świata- Indie

Comment on this post