Roti
-
225g mąki z proszkiem do pieczenia
-
½ łyżeczka soli
-
1 łyżka oleju plus dodatkowo do smażenia
Sposób przygotowania
Przesiać mąkę i sól do dużej miski.
Dolać oleju i dodać tyle wody, aby miękkie ciasto , ale nie kleiło się (ok. 140 ml ) - dodać trochę więcej mąki lub wody w razie potrzeby. Delikatnie wyrabiać, aż będzie gładkie.
Przykryć i zostawić w spokoju przez 30 minut.
Podzielić ciasto na sześć równych części i z każdego utoczyć cienki placuszek o grubości 2mm, używając wałka do ciasta.
Posmarować jeden roti olejem za pomocą pędzla do ciasta z obu stron.
Przyłożyć dwie suche roti i złożyć tak, aby naoliwiony placek był w środku.
Porządnie wgnieść warstwy w siebie, zaczynając od środka i obracać plackiem dookoła.
Powtórzyć z pozostałymi pięcioma Roti.
Pozostawić ponowniedo odpoczynku.
Rozgrzać olej na patelni z grubym dnem.
Rozwałkować jedno roti wałkiem i smażyć z jednej strony, dopóki nie nadyma i nie zrobi nakrapiane brązowymi plamkami na spodzie.
Obrócić go i smażyć z drugiej strony przez kilka minut, aż też się nadmucha i w plamki.
Zdjąć z patelni i odstawić na chwilę do ostygnięcia.
Złożyć na 4 i zawinąć w czysty ręcznik i umieścić na durszlaku, aż staną się gotowe do spożycia.
Smażyć pozostałe roti w ten sam sposób i podawać na ciepło.
źródło i Flickr