Manicotti ze szpinakiem

Published on by Sufrin

http://www.rawfoodrecipes.com/images/stories/rapidrecipe/th/65-manicotti.jpg

 

Na 8-10 porcji:

 

Na Manicotti:

4 średnie cukinie
2 łyżki oliwy z oliwek

Do
nadzienia ze szpinakiem i słonecznikiem:
2 szklanki ziaren słonecznika (z górką)
½ szklanki wody
½ szklanki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
8 szklanek szpinaku
½ szklanki
natki pietruszki
 1 ½ łyżki ziół prowansalskich

Do sosu pomidorowego:
3 szklanki suszonych pomidorów mierzonych po namoczeniu (z górką)
1 szklanka wody
1 średni pomidor, posiekany
¼ szklanki oliwy z oliwek
tłoczonej na zimno
 3 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii
2 łyżeczki rozmarynu
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka nasion kopru
½ -1 łyżeczka soli, tylko wtedy, gdy suszone pomidory są niesolone
 

   
Namoczyć 2 szklanki ziaren słonecznika w czystej wodzie przez 4-6 godzin. Odsączyć i wypłukać.
    
W osobnej misce moczyć 2 szklanki suszonych pomidorów w czystej wodzie przez 4 godziny lub dłużej. Osączyć.

Na makaron manicotti:

    
Odciąć końce obu cukiniom.  

Za pomocą obieraczki do warzyw zrobić długie paski.

Można też cieńko pokroić.
Umieścic w misce, skropić oliwą i wymieszać bardzo delikatnie.

Do nadzienia:

    
W mikserze na dużych obrotach połączyć nasiona słonecznika, wodę, cytrynę, czosnek i sól.
   
Miksować, aż masa stanie się gładka. Przełożyć do dużej miski.
   
Posiekać
ręcznie bardzo drobno szpinak i natkę.

     Przełożyć do miski ze słonecznikiem.
    
Dodać włoskie przyprawy i dobrze wymieszać.

Do sosu pomidorowego:

   Zmiksować składniki sosu i odstawić.

 

Składamy w całość:


Cztery paski cukinii składamy dachówkowo, nakładając na siebie ich brzegi.

W centrum umieścić ¼ szklanki szpinaku i sera ze słonecznika i rozprowadzić płasko.
Zwinąć cukinię od lewej do prawej, aby utworzyć pełne manicotti.
Umieścić dwa manicotti na talerzu i polać ¼ szklanki sosu pomidorowego.
Udekorować mżawką oliwy z oliwek i posypać ziołami prowansalskimi.

 

 

źródło

Published on RAW FOOD

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post