Purcle - małe pączki
1kg mąki pszennej
3 "jajka"
1/3 łyżeczki soli
20 g drożdży
¼ szklance ciepłej wody
1 l oleju
Mąkę zagnieść z przegotowaną wodą oraz "jajkami".
Dodać soli.
Drożdże rozmieszać w wodzie i wlać do ciasta, następnie dobrze zagnieść.
Ciasto długo wyrabiać, potem odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
Gdy ciasto prawie podwoi swoją objętość, formujemy z niego kuliste bułeczki.
Bułeczki ułożyć na stolnicy, przykryć lnianym ręcznikiem, aby jeszcze raz urosły. W międzyczasie w głębokim naczyniu rozgrzać olej.
Kiedy tłuszcz jest już gorący, a bułeczki wyrośnięte, wkładać je łyżką cedzakową do garnka po kilka i smażyć, aż nabiorą złocistego koloru.
Po wyjęciu odsączyć na papierowym ręczniku i układać na talerzu.
źródło: Halina Godecka, luty 2007
Inny przepis pochodzi z wegańskiej stronki:
½ kg mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
mleko sojowe lub ryżowe,
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka brązowego nierafinowanego cukru
1 l oleju do smażenia
Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru i 1/3 szklanki ciepłego mleka ryżowego lub sojowego.
Kiedy drożdże wyrosną, dodać je do mąki, wymieszać, wyrabiając ciasto rękami.
Dolać tyle ciepłego mleka sojowego czy ryżowego, by powstało gęste ciasto.
Dodać stopniowo olej (około 1/3 szklanki).
Dobrze wyrobić jakieś 10 min. Ciasto powinno lekko odchodzić od rąk.
Zostawić w misce, przykrywając ściereczką na godzinę do dwóch.
Gdy ciasto wyrośnie, dodać trochę mąki i ponownie wyrobić.
Ciasto wałkować na placki grubości 2 cm.
Przełożyć na lnianą ściereczkę lub drewnianą deskę posypaną mąką i poczekać, aż wyrosną.
Ciasto powinno być w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu.
Rozgrzać olej do smażenia i wkładać po 4-5 pączków, smażąc po obu stronach na złotobrązowy kolor.
Po wyjęciu z oleju łyżką cedzakową, można przybrać wiórkami kokosowymi lub posmarować syropem daktylowym.