Faworki, chruściki z procentem

Published on by Sufrin

http://1.bp.blogspot.com/-6-Ua8X84mjY/TXYynLKQdUI/AAAAAAAABdY/__Zkbd2PDhI/s400/chiacchiere%2B2011.jpg

 

350 g mąki pszennej
 80 g cukru trzcinowego
 40 g miękkiej margaryny / oleju
2 łyżki oleju kukurydzianego
5 łyżek brandy  / spirytusu
1 szczypta soli
  cukier puder do posypania
  olej do smażenia

Wymieszać mąkę, margarynę, olej, sól i cukier rozpuścić w alkoholu.
Dodawać stopniowo wodę do ciasta, aż będzie elastyczne, sprężyste.

Formować piłkę z ciasta i położyć w lodówce na pół godziny.
Ciasto rozwałkować tak cienkie, jak to możliwe za pomocą wałka do ciasta.

Musi być grube nie więcej niż 2-3 mm.

Jeśli ma tendencję do przywierania do powierzchni, podsypać trochę mąką.
Kroić cienkie paski i naciąć delikatnie w centum.

Przełożyć jeden róg przez dziurkę w środku ciasta.

Smażyć na gorącym oleju, aż będą brązowe.

Osuszyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

Można podawać na gorąco lub na zimno, są dobre w obie strony.


 

źródło

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post