Pilaw z pęczaku

Published on by Sufrin

306066143_06469e1d09.jpg

 

 

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej pęczak
  • 3 1/2 szklanki bulionu / wody
  • 1 łyżeczka sosu sojowego / sól
  • 3/4 szklanki pieczarek, plastry
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdyżć
  • 1 łyżeczka kolendry lub 1/2 łyżeczki suszonej
  • 1 łyżeczka natki lub 1/2 łyżeczki suszonej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekać

 

W dużym garnku umieścić bulion i kaszę.

Zagotować.

Dodać suche zioła i sos sojowy.

Przykryć na 20 minut, mieszając co jakiś czas.

Dodać pieczarki i świeże zioła.

Przykryć i dusić, aż składniki będą miękkie.

Gdy płyn odparuje, zdjąć z ognia i dodać orzechy, zamieszać.

Jeśli płynu jest za dużo, gotować jeszcze 5 minut bez przykrycia i mieszać co jakiś czas.

Doprawić świeżymi ziołami.

 

źródło i Flickr

Comment on this post