Kajzerki lub bagietki
Na 20-24 sztuk :
1 kg mąki pszennej typ 550
600 g ciepłej wody
18 g świeżych drożdży
2 łyżki melasy
1 czubata łyżka soli
Zaczyn:
250g mąki typ 550
300g wody
10g świeżych drożdży
Drożdże rozpuścić w odrobinie wody.
Dodać do mąki razem z resztą wody i dobrze wymieszać, aby powstalo gładkie lśniące ciasto.
Pozostawić przykryte do wyrośnięcia na całą noc w temperaturze pokojowej.
Ciasto:
750g mąka typ 550
560g zaczynu (u mnie wyszło go mniej, więc zmniejszyłam ilość wody)
2 łyżki melasy
30g wody
8g drożdży
1 łyżka soli
Rano rozmieszać mąkę ze słodem/ melasą, dodać drożdże wymieszane w wodzie oraz zaczyn.
Wyrabiać 4 minuty (mikserem na 1 poziomie), następnie energiczniej 8 minut (mikser poziom 2-3), dodając również w tym momencie sól.
Powinno powstać elastyczne gładkie ciasto, odstające od miski lub ręki.
Wyjąć z miski, krótko wyrobić na blacie i przełożyć do miski wysmarowanej olejem.
Przykryte odstawić do podwojenia objętości (u mnie godzina).
Jeśli ciasto rośnie zbyt szybko, raz zagnieść, aby pozbyć się nadmiaru gazów.
Ciasto podzielić na 20-24 części, formować kulki i układać na podsypanym mąką blacie.
Przykryć ściereczką i zostawić na 45 min.
Spłaszczać porcje ciasta na placki, zawijać brzegi do środka placka.
Ułożyć łączeniem do dołu na podsypanym mąką blacie, przykryć ściereczką.
Po 10 minutach wykładać na blaszki wyłożone papierem do pieczenia łączeniem do góry.
Spryskać wodą i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do ok 200 st.
Można dodać: mak, sezam, zioła, czosnek...