Podpłomyk z okary

Published on by Sufrin

 

linkhttp://3.bp.blogspot.com/_D64i74lRUqI/R9ShpOfAcTI/AAAAAAAAAF4/DEm_hhWpY_4/s320/okthinbread1.jpg

 

Nastawić piekarnik na 180°C.
W dużej misce:
1/2 szklanki wrzątku
7 g drożdży suchych
Odstawić zaczyn na 5 minut.
Rozmieszać i dodać do:
1/4 szklanki oleju
1 szklanki wilgotnej okary, podgrzanej
1-1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 szklanki mąki pszennej
Mieszać na gładką masę:
dodać:
1/2 do 1 całej szklanki mąki pełnoziarnistej.
Zagnieść przez 10 minut.
Z powrotem umieścić w misce i przykryć ściereczką.
Odstawić w ciepłe miejsce, aż zwiększy swoją objętość.
Ciasto podzielić na 4 części.
Rozwałkować i podzielić na trójkątya 25 x 30 cm.
Położyć na blaszkę natłuszczoną i piec 20 - 25 minut, aż się zrumienią.
Schłodzić po wyjeciu ii łamać w dłoniach.

 

Comment on this post