Chlebek z okarą i rodzynkami z nutą cynamonu

Published on by Sufrin

http://3.bp.blogspot.com/_D64i74lRUqI/SXZS4oZst2I/AAAAAAAAAb0/GkQJALdF_Mg/s320/cinnraisin1.jpg

 


1 szklanka ciepłego mleka sojowego
1 szklanka ciepłej okary lub tofu
1-1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki oleju
2-1/2 szklanki mąki pszennej
1-1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
2/3 szklanki płatków owsianych
2 łyżeczki cynamonu
2-1/4  łyżeczki suchych drożdży lub 25 g świeżych

1 do 1-1/2 szklanki rodzynków lub suszonej żurawiny


W malym garnku:
Połączyć mleko i drożdże. Odczekać 5 minut.

W dużym garnku:
Połączyć z resztą składników. Dobrze wyrobić.
Kulę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić objętość).
Foremkę natłuścić i obsypać mąką / otrębami / ziarnami.
Piec w 200°C przez 25 minut.
Wyjąć z formy i umieścić na kratce do całkowitego schłodzenia.

Comment on this post