Indyjskie specjały

Published on by Sufrin

 

 

mango

 

ananas

 

papaja

 

liczi

 

banany:

małe słodkie

surowe, suszone, pieczone

4587134598_3c7da33426.jpg

 

 

kukurydza opalana nad ogniem i posmarowana sokiem z cytryny i solą

 

sok kokosowy świeżo wyciskany z owocu

 

Kawałki trzciny cukrowej do ssania

 

warzywne chipsy

4018803456_84202ef057.jpg

 

 

prażony groch

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRQs72gz_vFD2HkfGv3_df8W9c6TwQ8IRL-Cbb5ZGZYNV_QQeM&t=1&usg=__NMQ4FfbqPj9pZC87sy03SoHkctM=

 

ryż pieczony w liściu bambusa

 

makaron utłuczony z przyprawami

 

 

dosa

placek na śniadanie, popołudniu serwowany z cebulą, ziemniakami i szpinakiem

 

samosy

pierożki z warzywami na ostro

 

pakody

warzywne kulki smażone na głębokim tłuszczu

 

idlis

ryżowe bułeczki

 

 

Słowniczek indyjskich potraw

 

Źródło: Marzena Filipczak, Jadę sobie. Azja. Przewodnik dla podróżujących kobiet, W-wa 2009.

Published on Kuchnie świata- Indie

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post