Cukiniowe muffinki dla diabetyków

Published on by Sufrin

4277556698_d79e7674c1.jpg

 

Składniki:
2 szklanki mąki gryczanej
2,5 szklanki cukinii
8 łyżek syropu z agawy
6 łyżek oliwy
2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szczypta soli
garść suszonych owoców białej morwy
garść pistacji

Przygotowanie:
Ucieramy cukinię na tarce o dużych oczkach. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą cynamonem i szczyptą soli. Dodajemy cukinię, oliwę i owoce morwy. Wyrabiamy ciasto. Nakładamy do silikonowych foremek i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C aż zbrązowieją. Wyjmujemy z
foremek. Każdą z nich smarujemy po wierzchu odrobiną syropu z agawy i zanurzamy w miseczce z posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.

 

 

 

Jola Słoma i Mirek Trymbulak

Published on Muffinki

Comment on this post