Gulasz ziemniaczany
Składniki:
1 pokrojona cebula
3 łyżki oliwy
1 kg pokrojonych w kostkę ziemniaków
pokrojona czerwona i zielona papryka
łyżeczka kminu
łyżka słodkiej papryki
2 łyżeczki soli morskiej
1 litr bulionu
330 g podgotowanych pomidorów / puszka pokrojonych
natka
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać tłuszcz. Podsmażyć cebulę.
Dodać kmin i paprykę.
Smażyć przez minutę albo dwie, ciągle mieszając.
Dołożyć ziemniaki, paprykę i sól.
Mieszając podsmażać na silnym ogniu przez 5 minut.
Dolać tyle bulionu, żeby zakrył ziemniaki. Przykryć.
Gotować, często mieszając.
Kiedy ziemniaki będą na wpół miękkie, dołożyć paprykę.
Gotować przez 20 minut.
Podawać z natką pietruszki, makaronem.
Przepis opracowany na podstawie programu „Żołądek czy rozsądek? 2” i Flickr