Gulasz ziemniaczany

Published on by Sufrin

4940761443_108568b11e.jpg

 

 

Składniki:
1 pokrojona cebula
3 łyżki oliwy
1 kg pokrojonych w kostkę ziemniaków
pokrojona czerwona i zielona papryka
łyżeczka kminu
łyżka słodkiej papryki
2 łyżeczki soli morskiej
1 litr bulionu
330 g podgotowanych pomidorów / puszka pokrojonych
natka

Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać tłuszcz. Podsmażyć cebulę.

Dodać kmin i paprykę.

Smażyć przez minutę albo dwie, ciągle mieszając.

Dołożyć ziemniaki, paprykę i sól.

Mieszając podsmażać na silnym ogniu przez 5 minut.

Dolać tyle bulionu, żeby zakrył ziemniaki. Przykryć.

Gotować, często mieszając.

Kiedy ziemniaki będą na wpół miękkie, dołożyć paprykę.

Gotować przez 20 minut.

Podawać z natką pietruszki, makaronem.

 


Przepis opracowany na podstawie programu „Żołądek czy rozsądek? 2” i Flickr

Published on Dania obiadowe

Comment on this post