Brokuły z kaszą gryczaną i sosem z czarnej fasoli

Published on by Sufrin

5588558168_d701a52bb6.jpg

 

Na 8 porcji:

 

1 główka brokułów
4 szklanki wrzątku
2 szklanki kaszy (można użyć skiełkowanej gryki dla jej łagodnego smaku)
1/2 łyżeczki soli
300 g czarnej fasoli, ugotowanej
1/2 szklanki czerwonej papryki pieczonej
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki tahini
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/4 łyżeczki mielonego kminu
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 szklanki siekanej kolendry / natki

 

Pokroić brokuły na róże i dalej na plastry.

 

4373521270_ff9fb2b495.jpg

 

Do wrzatku wrzucić kaszę i sól.

Przykryć garnek i gotować 10 minut, aż płyn się wchłonie.

W tym czasie połaczyć i zmiksować na purée pozostałe składniki na sos.

 

309994429_183dfecc67.jpg

 

Ugotować brokuły na parze - jakieś 5 minut.

Na talerzu położyć kaszę, przykryć brokułami i polać czarnym sosem.

 

 

 

źródło i Flickr

Published on Dania obiadowe

Comment on this post