Daktylowe kwadraciki
Na 12 kwadracików:
½ szklanki daktyli
1 szkl. wody
po 4 szklanki płatków owsianych i mąki owsianej
½ szklanki orzechów (włoskie/pekany)
1 szkl. oleju
1 szkl. cukru rozpuszczonego lub syropu klonowego
1 łyżeczka olejku waniliowego
szczypta soli
Daktyle namoczyć na cały dzień, aż zmiękną. Zmiksować.
Nastawić piekarnik na 180 st. C.
W misce połączyć suche składniki i osobno mokre.
Wymieszać obie masy.
Naczynie do zapiekania natłuścić.
Wymościć połową ciasta.
Nanieść daktyle.
Wyłożyć resztę masy. Lekko docisnąć.
Piec 30 minut, ma lekko zrumienić się.
Gdy schłodzi się, pokroić w kwadraciki.
zdjęcie: Flickr