Daktylowe kwadraciki

Published on by Sufrin

4548353511_132100ce7f.jpg

 

Na 12 kwadracików:

 

½ szklanki daktyli

1 szkl. wody

po 4 szklanki płatków owsianych i mąki owsianej

½ szklanki orzechów (włoskie/pekany)

1 szkl. oleju

1 szkl. cukru rozpuszczonego lub syropu klonowego

1 łyżeczka olejku waniliowego

szczypta soli

 

Daktyle namoczyć na cały dzień, aż zmiękną. Zmiksować.

Nastawić piekarnik na 180 st. C.

W misce połączyć suche składniki i osobno mokre.

Wymieszać obie masy.

Naczynie do zapiekania natłuścić.

Wymościć połową ciasta.

Nanieść daktyle.

Wyłożyć resztę masy. Lekko docisnąć.

Piec 30 minut, ma lekko zrumienić się.

Gdy schłodzi się, pokroić w kwadraciki.

 

zdjęcie: Flickr

Published on Ciasteczka

Comment on this post