Risi e bisi, czyli risotto z groszkiem

Published on by Sufrin

http://thedailygrindchopandfry.com/wp-content/uploads/2010/02/risotto.jpg

 

1/2 cebuli

woda

olej

1 szklanka groszku, świeży lub mrożony

1/2 szklanki ryżu naturalnego

1 szklanka wody, sól

natka, mięta

 

 

Podsmażyć pokrojoną cebulę na patelni, dodać odrobinę wody i oleju. Zakryć pokrywką.

 Po 5 minutach dodać groszek.

Można dodać trochę soli.

Kiedy groszek chwilę się pogotuje (2-3 minuty), dodać ryż i wodę oraz trochę oleju.

Przemieszać. Następnie dodawać trochę, gdy wchłonie ryż.

Postępować tak, aż do całkowitego ugotowania.

Dodać natkę, wymieszać i podawać, najlepiej posypać grzaneczkami pokrojonymi w kostkę i przesmażonymi.

 

źródło

Published on Dania obiadowe

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post