Biryani

Published on by Sufrin

http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1397/images/1397_MEDIUM.jpg

 

 

  • 2 łyżki oleju
  • 1 mały kalafior, podzielić na róże
  • 2 duże pataty, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 duża cebula, plastry
  • 1litr bulionu
  • 1 czerwonego chilli, pokrojone, bez pestek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki gorczycy (czarnej lub białej)
  • 500g ryżu basmati
  • 140g zielonej fasolki, połówki
  • sok z 2 cytryn
  • garść liści świeżej kolendry
  • 50g prażonych orzechów nerkowca
  • poppadam i raita do podania

 

  1. Nagrzać do 190C piekarnik. Natłuścić formę do pieczenia.
  2. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić warzywa bez fasolki.
  3. Doprawić solą i piec przez 15 minut, aż zbrązowieją.
  4. W międzyczasie wymieszać bulion z chilli, kurkumą i gorczycą.
  5. Dodać ryż i fasolkę do warzyw.
  6. Podlać bulionem.
  7. Przełożyć mieszankę do naczynia i przykryć aluminiową folią.
  8. Zapiekać 30 minut, dopóki ryż nie zmięknie i nie wchłonie płynu.
  9. Zmieszać sok z cytryny z przyprawami i posiekać kolendrę oraz nerkowce.
  10. Podawać z pappadamem i miseczką raity.

Wykonanie raity

Świeżo pokrojony ogórek połączyć z połową czerwonej cebuli i dodać 200g jogurtu sojowego, który należy wymieszać z 1 łyżeczką mięty, solą i sokiem z cytryny.

 

 Danie zawiera około:

494 kcal, białko 14g, węglowodany 89g, tłuszcz 12 g, w tym nasycony 1g, błonnik 5g, sól 0,99 g

 

 

źródło

Published on Kuchnie świata- Indie

Comment on this post