tortilla z quinoa i fasolką
Ilość porcji: 4
- 1 szklanka suchej quinoa
- sól morska
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki skórki z cytryny
- 2 łyżeczki tymianku
- 1/2 szklanki majonezu sojowego
- 450 g zielonej fasolki
- 1/2 cebuli, piórka
- 2 łyżki oleju
- tortille
- 1 mała główka sałaty
1. Rozgrzać patelnię.
Dodać quinoa i opiec, ciągle mieszając.
Dolać 2 szklanki wody i mieszać. Ma się zagotować.
Przykryć i zmniejszyć ogień, dopóki quinoa nie będzie miękka i nie będzie widać włókien.
Osączyć, dodać sok i skórkę z cytryny, majonez, tymianek.
Doprawić solą. Przykryć, żeby utrzymać ciepło.
2. Ugotować fasolkę na parze, następnie dodać cebulę i olej.
Grillować jakieś 10 minut, aż będzie rumiana.
3. Pokryć tortillę połową szklanki quinoa.
Umieścić cebule i 4 fasolki na kaszy.
Na wierzchu położyć sałatę.
Zrolować każdą kanapkę i przeciąć w poprzek pod kątem.
Wariacje:
- Quinoa można zastąpić kaszką kus kus lub grubą kaszą.
- fasolkę można wypróbować w wersji żółtej lub zastąpić szparagami.
Na porcję: 584 kcal; 31g tłuszczu (48.0% kcal z tłuszczu); 11g białka; 64g węglowodanów; 5g błonnika; 0mg Cholesterolu; 349mg Sodu.