tortilla z quinoa i fasolką

Published on by Sufrin

http://www.vegancoach.com/images/vegan-grilled-asparagus-wraps.jpg


Ilość porcji: 4

  • 1 szklanka suchej quinoa 
  • sól morska 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 2 łyżeczki tymianku 
  • 1/2 szklanki majonezu sojowego 
  • 450 g zielonej fasolki  
  • 1/2 cebuli, piórka 
  • 2 łyżki oleju
  • tortille
  • 1 mała główka sałaty

1. Rozgrzać patelnię.

Dodać quinoa i opiec, ciągle mieszając. 

Dolać 2 szklanki wody i mieszać. Ma się zagotować.

Przykryć i zmniejszyć ogień, dopóki quinoa nie będzie miękka i nie będzie widać włókien.

Osączyć, dodać sok i skórkę z cytryny, majonez, tymianek.

Doprawić solą. Przykryć, żeby utrzymać ciepło.


2. Ugotować fasolkę na parze, następnie dodać cebulę i olej.

Grillować jakieś 10 minut, aż będzie rumiana.


3. Pokryć tortillę połową szklanki quinoa.

Umieścić cebule i 4 fasolki na kaszy.

Na wierzchu położyć sałatę.

Zrolować każdą kanapkę i przeciąć w poprzek pod kątem.

 

 


Wariacje:

  • Quinoa można zastąpić kaszką kus kus lub grubą kaszą.
  • fasolkę można wypróbować w wersji żółtej lub zastąpić szparagami.

Na porcję: 584 kcal; 31g tłuszczu (48.0% kcal z tłuszczu); 11g białka; 64g węglowodanów; 5g błonnika; 0mg Cholesterolu; 349mg Sodu.

 


źródło

Published on Dania obiadowe

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post