Lody z tofu
- 455 g miękkiego tofu lub 220 g jogurtu sojowego
- 455 g truskawek (lub innych owoców) mrożonych
- 2 filiżanki mleka zbożowego (sojowe, ryżowe)
- 1 filiżanka cukru
- 3 łyżeczki olejku waniliowego
Połączyć wszystkie składniki w blenderze, aż powstanie gładka masa (około 1 1/2 do 2 minut).
Umieścić w metalowejmiscei umieścić w zamrażarce.
Mieszać co 15 minut.
Można także masę przelać do maszynki do robienia lodów i postępować wg instrukcji.
SMAKI:
Banan - zmiksować 2 dojrzałe banany
Imbir - dodać albo 1/4 filiżanki mielonego lub 2,5 cm startego świeżego imbiru.
Można dodać syrop.
Treba wypróbować lody z kawałkami czekolady lub kawy.
Warto wypróbować świeżej mięty i kakao w proszku oraz kiwi i limonki.