Mleko kokosowe

Published on by Sufrin

http://www.anediblemosaic.com/wp-content/uploads/2010/11/strainingcoconut.jpg

 

Na 1 1/2 szklanki po pierwszym wytłoczeniu i około 4 1/2 szklanki po trzecim razie:

 

170 g wiórków kokosowych (jakieś 2 1/3 szklanki) suszonych lub świeżych

2 szklanki wody na każdą z trzech wytłoczeń

 

Potrzebne będą:

gaza lub sitko z drobną siatką

miska

mikser, blender, malakser

 

 

 1:  Położyć gazę na sitku lub samo sitko na misce.

 2:  Zmiksować wiórki kokosowe z 2 szklankami wody (jakieś 45 sekund).

 3: Schłodzić trochę kokos.

 3:  Przełożyć kokosowe puree na przygotowane sitko.

 4:  Gazę związać i odciskać płyn. Jeśli masa opiera się tylko na sicie, odciskamy mleko łyżką.

 5:  Przy następnym odciskaniu masy będzie więcej mleka, a mniej śmietasnki kokosowej / kremu.

 6: Należy powtórzyć krok 2-4.

 

Mleko przechowywać do 1-2 dni w lodówce (wówczas mleko oddzieli się od kremu kokosowego). 

 

 

 

źródło

Published on Mleko - jogurt

Comment on this post