Lemonato - cytrynowe ragout z warzyw
Przepis na 10 - 12 porcji
800 g marchewki
200 g korzenia pietruszki
2 kalarepki
500 g szpinaku
pęczek dymki
400 g pieczarek
1/2 litrza bulionu
2 cytryny
natka - pęczek
5 łyżek oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
sól
Piezcarki w plasterki skropić sokiem z 1 cytryny.
Dymkę posiekać i zeszklić na oliwie.
Dodać pokrojoną w słupki marchewk, pietruszkę i kalarepę - podsmażać 3 minuty.
Podlać bulionem z mąką.
Dodac rozgnieciony czosnek i obraną skórkę z 1 cytryny.
Przykryć i dusić 5 minut.
Włożyć pokrojony szpinak z pieczarkami.
Doprawić soląi gotować 5 minut.
Posypać natką, skropić sokiem z drugiej cytryny, wymieszać.